[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » ПЕРЕПЕЛОВОДСТВО » ПОЛЕЗНЫЕ СОВЕТЫ » РОЗВОДИМО ПЕРЕПЕЛІВ
РОЗВОДИМО ПЕРЕПЕЛІВ
perepeldomДата: Понедельник, 09.12.2013, 12:25 | Сообщение # 1
Главный
Группа: Администраторы
Сообщений: 84
Репутация: 500
Статус: Offline
РОЗВОДИМО ПЕРЕПЕЛІВ


Розведення перепілок у домашніх умовах стає все популярнішим, оскільки перепели дають дуже цінну продукцію — яйця. В Японії їх називають «ампулами життя» і кожному школяреві щодня дається по два яйця.

Яйця перепелів мають широкий ряд цінних влас­тивостей, серед яких здатність нормалізувати артеріальний тиск, зміцнювати імунну систему, підвищувати потенцію. Заслуговують на увагу й інші позитивні якості перепелиних яєць — виведення радіонуклідів з організму, відсутність холестерину та алергії при споживанні.

Перепел — птиця дуже ніжна в утриманні, тому перед тим, як її розводити, потрібно добре обміркувати важливі питання — місце розташування кліток, утримання різних вікових груп, особливості годівлі.

Інкубація яєць проводиться при температурі 37,6-38 градусів по Цельсію. Щонайменше двічі на добу їх потрібно перевертати, бажано в один і той же час, та легенько зволожувати (краще всього з побутового розпилювача «Росинка»). Вилуплення пташенят від­бувається на 17-ий день доволі інтенсивно — за 3-4 години вилуплюється 90% пташенят.

Пташенят розміщують у кліточці для молодняку (мал.1). У перші 3-4 дні на решітчасте дно кліточ­ки застеляють тканину або москітну сітку для профілактики «шпагату» у пташенят. У перший тиж­день життя в клітці повинно горіти дві лампочки по 40 Вт цілодобово; починаючи з другого тижня життя лампочки поступово замінюються на 25 Вт. При досягненні пташенятами 4-тижневого віку їх мож­на переводити в кліточку для дорослих, де вони будуть постійно утримуватися. Годівничка і поїлка вішається із зовнішньої сторони клітки. Біля годів­нички облаштовується освітлення протягом 16-17 годин на добу. Якщо яйця використовуватимуться лише для харчових цілей, то самочок краще утримувати окремо від самців, оскільки останні розкльовують голови самочкам при спарюванні. Перепели дуже схильні до стресу, тож переставляння клітки в інше місце, різка зміна корму, гучні звуки тощо відразу призводять до зниження продуктивності на деякий період.

Особливості годівлі перепелів

При утриманні понад 100-200 перепелів для досягнення максимальної продуктивності та росту потрібно викорис­товувати промисловий комбікорм, що відповідає трьом вимогам — збалансованість, висококалорійність, подріб­неність. У 100 г комбікорму для перепелів від 1 -30-денного віку має міститися 23,3% сирого протеїну і 1210 кДж обмінної енергії, а для птиці старшої 30 днів — 20,8% сирого протеїну і 1198 кДж обмінної енергії. Годують молодняк стартовим комбікормом не пізніше, ніж через 12 годин після виведення, оскільки пізніша годівля несприятливо позначається на інтенсивності росту. Дру­гий період відгодівлі починається у віці 5-6 тижнів для завершення формування статевої системи самок і перехо­ду їх до інтенсивної яйцекладки. Переходити на новий раціон необхідно поступово, протягом 2-3 днів. Раз на тиждень перепелам, старшим 4 тижнів, дають дріб­ний гравій, насипаючи його поверх комбікорму з розрахун­ку 0,5% від маси комбікорму. Розмір гравію для перепелів 4-6-тижневого віку — 1-1,5 мм, старших 6 тижнів — не біль­ше 2-2,5 мм.

Кормовий фронт для дорослого поголів'я становить 2,5 см на голову, вода і корм даються досхочу. Перепели м'ясо - яєчного напрямку споживають корму на 15-20% більше, ніж яєчного.
З першого дня життя пташенятам необхідно випоїти чиктонік (2 мл на 1 л води) або нутріл селен (1 г на 2 л води) протягом 5-7 днів. Одночасно з випоюванням пташенят годують комбікормом для молодняку дичини або стартовим комбікормом для бройлерів у вигля­ді порошку виробництва ПрАТ «ВНП «Укрзооветпромпостач». Починаючи з чотирьохтижневого віку, перепелів поступово переводять на комбікорм для дорослої дичини.

Кліточка для молодняку (на 50 голів) має такі розміри: висота 30-35 см, ширина 45 см, довжина 95-100 см. Дно — решітка з розміром чарунки 10x10 мм та товщиною арматури 1,00-1,50 мм — закріплюється на відстані 5-7 см від низу клітки. Під решітку вставляється 1-2 металеві піддони для поме­ту. Стінки клітки дерев'яні або з ДВП. До задньої стіни клітки вмонтовуються два патрони для лампочок на відстані 5 см від решітчастого дна. Годівниця та поїл­ка ставляться у клітку. Стеля клітки наполовину зашивається ДВП. При утриманні пташенят клітка зверху накривається тканиною.

Таку клітку також дуже зручно використовувати для вирощування курчат, каченят.



Кліточка для дорослих перепелів (на 15-20 голів) має такі розміри: висота 30-35 см, ширина 45 см, довжина 50 см. Дно роблять з решітки з товщиною арматури 1,5 мм та чарункою 10x20 мм, встановлю­ють під нахилом для скочування яєць. Під дно ставиться піддон для помету. Стеля у клітці глуха. Стінки клітки можуть бути всі з решітки або, для запобігання протягів, дві стінки глухі, дві — з решітки. Решітка на стінках повинна мати розміри чарунки 25x50 мм, щоби птиця могла просовувати вільно голову для прийому кор­му та води, оскільки годівничка та поїлка закріплю­ються зовні клітки .

Перепели дуже стійкі до хвороб, але все ж таки хворіють. Найчастіше зустрічаються канібалізм та нежить. Канібалізм — хвороба, що супроводжуєть­ся розкльовуванням голови, клоаки. Для лікування використовується катозал та зменшується освітле­ність. Нежить є наслідком протягів та загазованос­ті приміщення. Хвороба проявляється напуханням голови, витіканнями із дзьоба. Передусім необхід­но ліквідувати першопричину захворювання та забезпечити випоювання енрофлоксинк і чиктоніка протягом 5 днів.

При дотриманні вищенаведених умов утримання і годівлі в 40-45 днів від вилуплення можна отримувати яйця та забивати птицю на м'ясо, яке має дуже високі дієтичні та смакові якості. Тож нехай щастить!

Автор: Євгеній Лавський, лікар ветмедицини, м. Конотоп, Сумська область

 
Форум » ПЕРЕПЕЛОВОДСТВО » ПОЛЕЗНЫЕ СОВЕТЫ » РОЗВОДИМО ПЕРЕПЕЛІВ
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: